John Denver

John Denver werd geboren in Roswell, New Mexico. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Aspen Colorado. In de jaren zestig begon hij zijn zangcarrière bij The Mitchell Trio, een folkgroep die zich vooral richtte op politieke en sociale satire. Na een wijziging in de samenstelling ging de groep nog korte tijd door het leven als Denver, Boise & Johnson. In 1969 begon John Denver zijn solocarrière. Zijn nummer Leaving, on a jet Plane werd een nummer 1-hit voor Peter, Paul and Mary. Enkele jaren later kwam voor John Denver zelf de grote doorbraak, eerst met Take me home, country roads en een jaar later met Rocky mountain high.

Als acteur speelde John Denver onder meer in de film Oh,God uit 1977 met George Bums. Andere films waarin John Denver speelde zijn Foxfire met Jessica Tandy en Hume Crony, The Leftovers, The Christmas Gift, Higher Ground en Walking Thunder.

Na een gastoptreden in de Muppet Show speelde hij tweemaal met de Muppets in een speciale televisie show: John Denver and the Muppets: A Christmas Together (1979) en John Denver and the Muppets: Rockey Mountain Holiday (1982). In 1987 nam hij in Salzburg (Oostenrijk) een Kerstspecial op met Julie Andrews en Placido Domingo, een speciaal project waarbij hij bekende klassieke muziek zong, vaak in duet met Placido of Andrews.

John Denver zette zich gedurende zijn leven veelvuldig in voor het goede doel. Hij bezocht enkele malen Afrika om bij te dragen aan het bestrijden van de hongersnood. Daarnaast werkte hij voor het natuurbehoud, onder meer in Alaska.

Op 12 oktober 1997 kwam Denver voor de kust van Montery (Californië) om het leven toen het vliegtuig dat hij bestuurde neerstortte. Naar men vermoedt was onervarenheid met het toestel de oorzaak van het ongeval. Zijn as werd uitgestrooid over de Rocky Mountains in Colorado.

In 2014 kreeg John Denver een ster op de Hollywood Walk of Fame.

 

Bron: Wikipedia